Rädda en gammal laptop
Har datorn kraschat? I snabbt behov av något att skriva på? Är du miljömedveten och avfärdar slit och släng-mentaliteten? Då har vi lite tips för dig. En ny laptop kan kosta rätt mycket pengar. Så varför inte rädda din gamla, eller fixa till en billig begagnad? Är man snabbt i behov av något att skriva på, så kan man med lite pill, få en hyfsad laptop för under 1000-lappen. Att ta ett snabblån hos Lånakuten är då inga problem. Om du nu tycker att din gamla laptop är uttjänad, seg eller överhettad. Då finns det en stor fördel i att det inte finns något att förlora på att försöka laga den. Med en skruvmejsel och på sin höjd lite mer kylpasta för någon hundralapp, kan man göra mycket.
Först och främst finns det två saker att fundera på. Är det hårdvaran eller mjukvaran som behöver åtgärdas? Är du inte jättehaj på datorer, så finns risken att du har segat ner datorn med virus och dåligt underhåll. Om datorn inte blir väldigt varm eller blivit fysiskt skadad, så räcker det troligen med att fixa mjukvaran. Börja med det innan du ändrar i hårdvaran.
Mjukvara
Kom datorn med Windows 7, 8 eller 10? Då finns det guider för att uppdatera och återställa datorn till Windows 10 på Microsofts hemsida, vilket kan göra stor skillnad. Det bästa är att skapa en installation via ett USB-minne. Fördelarna med det, är att det går snabbare än att försöka göra det direkt via din sega dator och du kan använda samma USB till flera datorer. Är datorn äldre och kom med Windows XP eller Vista? Då går det inte att gratis uppdatera till Windows 10. Det är heller ingen större mening om hårdvaran är så pass gammal. Men ingen fara, här finns fortfarande en räddning, nämligen Linux.
Något som tidigare enbart var för de riktigt datorkunniga, är numera lika enkelt som att göra en Windowsinstallation. Det svåra kan vara att välja rätt typ av Linux, distron som de kallas. Ett bra tips för gamla datorer är Lubuntu eller Peppermint OS, som bägge fungerar bra med gammal hårdvara. På deras hemsidor finns guider för att installera. Det bästa är att det är helt gratis. Saker och ting fungerar lite annorlunda i Linux än på Windows, men det är inte svårt att lära sig. Kan man inte bestämma sig för vilket operativsystem man vill ha, så är Dualboot ett annat alternativ. Det betyder att man kan ha två OS bredvid varandra och välja vilket man vill använda när man startar datorn.
Hårdvara
Det är inte så svårt att mecka med datorer. Är det något som ändå skulle gå till tippen, så är det ju inget att förlora för nybörjaren. Det första som brukar gå sönder är hårddisken. Att byta till en modern SSD-disk brukar göra underverk, och det är enkelt att byta. Överhettning löser man med att blåsa ur dammet i datorn, samt byta kylpasta. Det finns många guider på nätet som handlar om detta.