Den digitala nomaden: resenär med datorn som skrivbord

Tänk dig att kunna resa året om. Inte behöva kliva upp måndag morgon med en ny arbetsvecka på den gamla vanliga arbetsplatsen framför dig. Istället kan du välja om du ska stanna i Thailand eller åka vidare till Australien. Som digital nomad har du bara resväskan och laptopen – och kan arbeta var du vill i världen.

Digital nomad

Det är fler och fler som insett att de faktiskt inte behöver ha ett fast arbete som de går till varje dag. Globaliseringen har gett oss otroliga möjligheter att starta egna företag och ha datorn som skrivbord. Rörelsen med digitala nomader, personer som jobbar från sin dator samtidigt som de reser jorden runt, växer. Vissa har det som livsstil i decennier, medan andra testar på det ett par år. Det är ett smart sätt att göra långresan ännu längre.

Steg ett för att lyckas

Om du vill testa på livet som digital nomad är det klokt att ha pengar på bankontot. Att resa kostar alltid mer än vad man räknar med. Det kommer också ta ett tag innan du har lärt dig att resa riktigt billigt. Så börja med att spara ihop ett kapital. Samtidigt behöver du bli skuldfri. Ok, om du inte lyckas få bort hela CSN-lånet kan du ändå börja resa, men du bör inte ha några kreditlån eller andra konsumtionslån. Om möjligt inga studielån heller. Ju färre fasta räkningar som du har, desto friare är du.

Eget företag

Du måste ju leva på något. Starta därför eget företag redan i Sverige. Det kan ta ett par år att bygga upp ditt företag, så börja med det redan nu. Du behöver kunna driva ditt företag från din dator. Bra jobb är inom IT, design, som fotograf, skribent eller driva att en webbshop. Ofta kan du behöva kombinera olika tjänster och varor att sälja.

bloggie