
Chromebook vs. laptop
Under 1990-talet och tidigt 00-tal var bärbara datorer ofta dyra jämfört med motsvarande prestanda man fick för samma peng om man istället köpte en stationär dator. Idag ser det dock annorlunda ut och i takt med att datorkomponenterna har blivit både mindre, snabbare och energieffektivare har laptopar nått ner till mer rimliga prisnivåer.
I takt med att allt fler har fått tillgång till bredband och är i princip ständigt uppkopplade har även en ny sorts bärbara datorer sett dagens ljus. Det handlar om Googles Chromebook som till det yttre kan likna en vanlig laptop, men som bygger på en helt annan princip. Den avgörande skillnaden mellan en Chromebook är hur operativsystemet fungerar. En vanlig laptop kör oftast Windows eller Mac OS. En Chromebook kör däremot Googles eget operativsystem Chrome OS som är molnbaserat. Det betyder i praktiken att man måste ha en mer eller mindre konstant internetuppkoppling för att kunna använda datorn fullt ut.
Baseras på webbläsaren Chrome
Chrome OS är ett Linuxbaserat operativsystem baserat på Googles webbläsare Chrome. För att kunna använda en Chromebook behöver man ett Googlekonto, vilket alla med en Gmail-adress redan har. Operativsystemet är väldigt knutet till webben och Googles egna appar som Google Dokument (motsvarande Officepaketet), Gmail och Maps. Till exempel sparas foton i molnet på Google Foton och andra filer på Google Drive. Det här gör att man inte är knuten till en specifik hårdvara utan snarare till sitt Googlekonto och kan därmed logga in på valfri Chromebook för att komma år sina filer och inställningar.
Att skaffa en Chromebook kan alltså vara ett sätt att komma billigare undan, ungefär som att hyra in sig på kontorshotell istället för att betala för ett eget kontor. Att köpa en fullfjädrad laptop när man ändå skulle klara sig lika bra med en Chromebook för sina arbetsuppgifter är kanske inte så ekonomiskt försvarbart. Chromebook-datorer är bland annat populära att använda inom skolan på grund av sitt låga pris.
Chrome OS kan köra Android-appar
Några andra fördelar med Chromebooken är att den startar mycket snabbt, jämfört med en vanlig laptop som kör Windows. Ett annat argument som brukar framhållas är säkerheten som är högre. Dessa datorer fungerar dessutom generellt bättre på klenare hårdvara och brukar ha bra batteritid.
Det går dessutom att köra Android-appar under Chrome OS, vilket ökar mjukvaruutbudet väsentligt i och med de miljontals appar som finns tillgängliga på Google Play. Alla Android-appar fungerar dock inte under Chrome OS, men många gör det. Många Chromebooks har dessutom pekskärm, vilket gör att man kan interagera med Android-apparna på samma intuitiva sätt som på en surfplatta.
Har man däremot tänkt använda sin bärbara dator till att spela mycket, syssla med videoredigering, musikproduktion, 3D-modellering eller annat krävande bör man istället köpa en traditionell laptop. Om man däremot vet med sig att man mest kommer använda datorn för att surfa, kolla e-post, använda Googles motsvarighet till Microsofts Officepaket och syssla med enklare fotoredigering så kan en Chromebook istället vara ett fullgott och dessutom billigare alternativ.