Varför välja laptop istället för stationär?

För inte så särskilt många år sedan hade man som datorköpare inte så många valmöjligheter, det fick i de allra flesta fall bli en stationär dator. Laptops, så kallade bärbara datorer, har förvisso funnits ganska länge men de låg länge på efterkälken på flera sätt. De var helt enkelt för dyra för det man fick och låg ganska långt efter de stationära motsvarigheterna i prestanda och lagringsutrymme. Dessutom var de i huvudsak klumpiga och definitivt inte så ”bärbara” som benämningen antydde. Priset var som sagt också högt. Det som alltid attraherat med en laptop har alltid varit själva flexibiliteten, att kunna plocka med sig datorn varhelst man befinner sig.

Anledningen till att laptops trots allt hade en viss andel köpare, trots att de låg efter de bärbara datorerna, var förstås precis detta; köparna av den här typen av dator ville kunna få den med sig på resan, till sommarstugan eller helt enkelt bara kunna flytta runt den i huset. Nu är dock läget ett helt annat. De bärbara datorerna säljer mycket mer än vad de stationära gör. Vad har hänt? Det är inte så särskilt komplicerat; de har helt enkelt kommit ikapp de stationära varianterna på alla de områden där de tidigare låg efter. Det är möjligtvis på en punkt som de stationära fortfarande har ett trumfkort, möjligheter till en mycket större skärm. Men, detta är enkelt åtgärdat genom att koppla ut laptopen antingen genom så kallade dockning, eller genom att via HDMI koppla den till TV, projektor eller överhuvudtaget en större skärm.

Finns det därför någon anledning att välja något annat än en laptop idag när man är spekulant på en ny dator? Nja, knappast. Det finns egentligen ingenting som talar för den stationära datorn längre, kanske mest för de köpare som skaffar dessa gör det av gammal vana. Den stationära varianten kommer säkerligen försvinna inom kort.

ADD YOUR COMMENT