Välj rätt Mac Book Pro

Många väljer idag en Mac Book som laptop och länge sedan är den tid då valet mellan en PC och en Mac var helt avgörande. Idag är det relativt lika datorer även om Apple med sina produkter och annat operativsystem än Windows, kräver en del vana. Mac Book Pro är den mer proffsiga varianten av Apples bärbara datorer. De kraftfullaste i serien, har turbo Boost hastighet upp till 4,8 GHz och arbetsminne på 32 GB. Prisnivån ligger från omkring 15 000 kr upp till 40 000 kr beroende på vilka tillval man gör, och vilken hårdvara som finns i datorn. Mac Book Pro har retina-skärm som standard och datorn behöver inge fläkt för att kyla ned sig tack vare den värmeavledande grafiten och låga strömförbrukningen, vilket leder till en ljudlös dator.

Bärbart med stil

Mac Book Pro finns i 13 respektive 15 tum och är Apples bästa bärbara alternativ. Betydligt kraftfullare än Mac Book Air, som är den andra varianten man kan välja. Den nya generationen Mac Book Pro är märkbart tunnare men saknar också några av de tidigare portarna så kolla gärna upp på förhand vilka du behöver. USB-C samt Thunderbolt 3 är de alternativ som erbjuds och det kan kosta en del att skaffa adaptrar. Batteritiden är inte lika bra som Air-versionen men den har också mycket högre prestanda totalt sett. Man ska välja 13-tummaren för att få en så smidig dator som möjligt för att bära med sig, med en relativt låg vikt på strax över 1,3 kilo. När man låtit utföra marknadsundersökningar har man sett att just mobiliteten är viktig då det kommer till en bärbar dator.

Med eller utan Touch Bar

En Pro från Apple börjar på 15 000 kr utan en så kallad Touch Bar, och den modellen är mindre kraftfull. Denna modell har inte blivit uppdaterad 2018. Vill man ha versionen med Touch Bar, får man en nyligen (2018) uppdaterad modell med den senaste generationens Intel-processorer, ett betydligt tystare tangentbord, med ett bättre skydd mot damm samt automatisk kontroll av vitbalansen. Pro-modellerna är ett givet val för de som arbetar med bildbehandling och om det finns utrymme i plånboken bör man uppgradera till minst 16 GB ram-minne. Efter köpet kan man inte uppgradera, så det lönar sig att tänka till innan köpet. Exempelvis Adobe rekommenderar 16 GB som systemkrav på deras mjukvara, även om det kan fungera med 8 GB.

Snabbt trångt

Väljer man en Pro utan Touch Bar, hamnar man på ett lagringsutrymme på 128 GB vilket kan vara i minsta lagret, om man inte drar nytta av exempelvis en tjänst som I-Cloud. För att få lite mer spelrum kan man för 2500 kr nå en modell med 256 GB vilket är att rekommendera. Men uppgraderar man en Pro utan Touch Bar, närmar man sig ganska snart prismässigt en standard modell som har.

bloggie