Skydda hårdvaran

Många människor spenderar en stor del av sitt liv framför datorn. Skärmtiden blir allt längre då du kanske arbetar och pluggar med din dator men också ser på film, tar del i sociala medier och spelar spel. Datorn är, med andra ord, på dag och natt.

I och med att du sysslar så mycket med din dator är den extra utsatt för diverse olyckor och slitage och medan du kan skydda den från virus med bra anti-virusprogram krävs det mer fysiska lösningar för att den inte ska gå sönder. Här får du några tips om hur du bäst undviker att datorn ger upp andan i förtid.

Håll den sval

Har du märkt att din dator ibland blir upphettad trots att du har ett fläktsystem? Det här kan bero på både inre och yttre faktorer, exempelvis att det är väldigt varmt där du sitter eller att du jobbar med ett tungt program eller spel som tar på krafterna. Bra sätt att ta ner datorns temperatur på är att antingen skaffa en kylplatta som den kan stå på medan du jobbar eller en bordsfläkt som svalkar. Om du är orolig för hur det här kan påverka din elförbrukning kan du hitta billig el genom att jämföra olika bolag och se till att du får det mest fördelaktiga elavtalet.

Sitt stadigt

En av de stora fördelarna med laptops är att du kan sitta med dem precis överallt. Tyvärr är det också en av de största riskerna! Många laptops möter en för tidigt död då de tappas i golvet med en duns. Sitt för all del i soffan med din dator, men balansera den helst inte på kanten. Hur bra kontroll du än tror att du har kan det alltid hända saker och på en sekund har din laptop vandrat hädan.

Undvik mat och dryck

Visst är det trevligt och tidseffektivt att ta en kaffe och äta en macka framför datorn, men det är också ett vanligt skäl att den skadas. Om du spiller vätska över din laptop gäller det att illa kvickt ta ut batteriet innan det är för sent, men ofta går det inte snabbt nog. En vanlig hemförsäkring täcker sällan kostnaderna om du inte tecknat en extra drulleförsäkring men även om du skulle få ekonomisk ersättning har du förmodligen förlorat viktiga dokument och bilder, för att inte tala om spelet du inte hann spara.

bloggie