Skydda din laptop

Det är bra att redan från början skydda sin nya laptop mot datavirus. Efter att ha drabbats av ett virus kan känslig information på datorn skadas. Statistik talar för att antalet virus och skadliga filer som cirkulerar ökar för varje år. Visserligen ökar antalet användare, men inte förhållande till hur de skadliga filerna och datavirusen ökar. Det bästa sättet att skydda sig själv och sin dator är genom att ha ett bra antivirusprogram.

Tecken på ett datavirus

Det första tecknet på att en dator har drabbats av ett virus är ofta att den börjar gå mycket långsammare. Program och sidor går trögt att öppna och det mesta tar betydligt längre tid än det har gjort tidigare. Ett säkert tecken är att datorn börjar gå långsammare att starta upp. Efterhand dyker fler problem upp på datorn och det kan vara ett tecken på att datorn även har drabbats av skadlig kod. Datavirus kan spridas snabbt och varje gång ett program som är drabbat av viruset öppnas, sprider det sig till ett nytt program. Det är en av anledningarna till att datorn blir mer och mer långsam hela tiden.

Datavirus har olika uppgifter och vad det har för funktion beror helt och hållet på hur det är programmerat. Ett vanligt sätt att få ett virus på datorn är att det kommer med ett mejl. Risken är stor att det därför kan drabba fler enheter än bara datorn och har man otur kan det drabba allt från trådlösa hörlurar till mobiltelefon.

Så skyddar ett antivirusprogram

En dator som är skyddad med ett antivirusprogram kommer att få en varning när det upptäcker ett datavirus. Antivirusprogrammet är aktivt hela tiden vilket innebär att det inte spelar någon roll vilken sida användaren är ute och surfar på. Alla händelser övervakas av antivirusprogrammet och direkt när något suspekt upptäcks kommer ett meddelande att komma upp. Datorn skannas igenom av antivirusprogrammet med jämna mellanrum för att säkerställa att ingenting har hänt. Förutom att skanningen körs regelbundet går det att göra en manuell skanning om det hänt att en misstänkt sida öppnats av misstag.

När antivirusprogrammet upptäcker skadlig kod kommer en varning upp och därefter går det att göra val. Ett alternativ är att sätta filerna i karantän, reparera dem eller helt enkelt ta bort dem från datorn. Ofta finns det en rekommendation från antivirusprogrammet och det bästa är att följa rekommendationerna. Speciellt oerfarna datoranvändare bör följa antivirusprogrammets rekommendationer eftersom skyddet kan minska om fel val görs.

En enkel förklaring av antivirusprogram

Ett antivirusprogram kan ses som en väktare som hindrar obehörigt material från att komma in i datorn. Det är lite som att bygga en vallgrav runt datorn och enda vägen in är genom porten där väktaren står. Om det som vill komma in inte passar väktarens mallar kommer det att förstöras eller repareras. Hela tiden släpps nya virus och det kan vara bra att ha i åtanke att det krävs att antivirusprogrammet hela tiden uppdateras.