Saker att tänka på vid datorköp

När det blir dags att köpa ny dator behöver man först fråga sig om man behöver en stationär eller bärbar sådan. Det finns för- och nackdelar med båda typer. Man behöver definiera vad användningsområdet kommer att vara, vilken typ av dator som är bäst lämpad för detta och vilken budget man har. Det kan vara lämpligt att ta ett privatlån hos zmarta för att finansiera köpet. I regel får man betydligt mer datorkraft för pengarna om man köper en stationär snarare än en bärbar dator. Denna artikel är tänkt att ge en snabb översikt över saker att ha i åtanke inför datorköpet.

Låt oss börja med att titta på fördelarma med en stationär dator. En viktig fördel är som sagt priset. Man får en hel del för pengarna. En större skärm, mer processorkraft, mer minne, större hårddisk och sist men inte minst mer utrymme för expansion vid senare tillfälle. Till skillnad från de flesta bärbara datorer finns det i stationära oftast möjlighet till att exempelvis byta ut grafikkortet eller sätta in ytterligare hårddiskar. Kom dock ihåg att vissa mindre chassin och stationära datortyper kan vara begränsade i denna bemärkelse. Ett exempel på det är Mac Mini.

Nackdelar med en stationär dator är exempelvis att den inte går att ta med sig på ett enkelt sätt. Såvida det inte är en riktigt liten stationär dator och man har en annan extern bildskärm på den plats man ska till. En annan nackdel är att det i princip är omöjligt att använda en stationär dator medan man är på resande fot. Då de i regel saknar batteri går detta oftast inte, förutom under mycket speciella omständigheter.

Fördelarna med en bärbar dator är många. Givetvis är portabiliteten en stor fördel. Det är väldigt praktiskt att enkelt kunna ta med sig datorn dit man ska. Det kan öka tiden man kan lägga på sina sysslor (under både fri- och arbetstid) markant. Att använda datorn medan man reser är väldigt användbart för många. En annan kanske lite mindre omtalad fördel är att en snygg och stilren bärbar dator faktiskt kan säga saker om ens identitet till andra människor. Det är ju onekligen så att datorn har kommit att bli en identitetsmarkör på samma sätt som bilar. Om man då helt saknar en bärbar dator kommer det också säga något om ens identitet.

Nackdelarna är att det ofta är svårt att uppgradera en bärbar dator, förutom vad gäller vissa små förbättringar såsom minnesutökning och byte till en större hårddisk. Det går sällan att byta processor eller skärm. Således blir kostnaden större när man behöver mer datorkraft, eftersom hela datorn kan komma att behöva bytas ut snarare än enstaka komponenter som är fallet med en stationär dator som inte hunnit bli alltför gammal. En annan nackdel är priset, även om det på senare år blivit allt billigare även med bärbara datorer.