Så väljer du laptop

Det finns en del man bör tänka på innan man köper en bärbar dator. Prisnivån kan skilja rejält och spänner över ett stort område med olika funktionella krav och behov av hårdvara. Ska man exempelvis bara surfa på datorn behöver man inte lägga några större summor på att maskinen ska vara otroligt snabb och klara av att hantera tung grafik, som vid spelande och bildbehandling.

Prestandan

En av de första sakerna man måste bestämma är vilken slags processor datorn ska ha och hur stort arbetsminne som bör finnas. Dessa två faktorer kommer avgöra det slutgiltiga priset och avgöra för vilka ändamål den kommer passa bäst till. Viktigt att komma ihåg är att snabba datorer är snabba på olika saker, och en snabb processor eller mycket arbetsminne kanske inte uppfyller kraven på prestanda som man har. Till exempel kan en laptop med en enklare processor, fast med ett snabbt grafikkort, passa bättre för spel och filmvisning. Även hårddiskens prestanda är viktig, särskilt för den som exempelvis redigerar film på datorn. Den som arbetar med Adobe-paketet behöver något annat än den som använder datorn exempelvis till skolarbete eller använder tjänster som erbjuder läxhjälp i Stockholm och andra pedagogiska verktyg. Använder man avancerade bildbehandlingsprogram är det bra att på förhand kontrollera den rekommenderade hårdvaran för att smidigt kunna köra programmen.

Skärmstorlek

Det är även ganska avgörande vilken storlek på skärmen man väljer. Det kan tyckas vara ett litet steg att gå från 13 till 15 tum. Men just därför att steget är så litet, kan det vara helt avgörande. Arbete som är helt omöjligt att göra på en mindre skärm, kan vara fullt möjligt på en något större. Gemensamt är förstås att alla laptops har små skärmar, och en större skärm brukar även inverka på tyngden. Den som först och helst vill ha en lätt liten dator, väljer således en mindre skärm. Man kan även enkelt koppla ihop sin laptop med en stationär skärm, exempelvis i sitt hem och / eller på arbetsplatsen, då är laptopens egen skärmstorlek av mindre betydelse, då den används kanske bara i undantagsfall.

Anslutningar

Något som många köpare glömmer att kontrollera är vilka kontakter och anslutningar som finns på datorn. Det kan var väl värt att kontrollera den saken så slipper man lägga pengar på adaptrar om man redan har sådant som ska kopplas via sladd till datorn. Särskilt om man väljer mellan två likvärdiga laptops, kan det vara den här punkten som avgör. Det är många saker som ska kopplas med datorn, och har man inte trådlöst lösning kan man bli tvungen att uppgradera en mängd apparater vilket är kostsamt. Även batteritiden är en avgörande faktor då du köper laptop och det kan skilja en hel del mellan olika märken.