Laptops och datorer

För cirka 5 000 år sedan började människan att teckna ner sina tankar, idéer och bilder på papyrus. Den som ville imponera på andra kunde ta fram sin papyrusrulle och anteckna något intressant

eller läsa upp något tidigare nedtecknat. Utvecklingen har som bekant nått långt sedan dess. Idag bär vi inte på papyrusrullar utan istället har vi laptops i smarta ryggsäckar, eller fina notebooks i chicka axelremsväskor nonchalant hängandes över axeln. Många har till och med stationära datorer på arbetet och/eller i hemmet. Ja, att leva utan en dator eller laptop är idag otänkbart för de flesta. Detta lilla kraftpaket av tekniskt under hjälper oss i vardagen med många praktiska saker. Vem går till ett bankkontor i dag för att sköta sina bankärenden? Eller vem går till resebyrån på stortorget för att boka sin resa? Eller vem väntar tills favoritprogrammet kommer på TV på fredag kväll klockan 21.00? Lika naturliga som bankkontor och resebyråer var för 20 år sedan, lika naturligt är det att göra alla dessa uppgifter och många många fler på sin dator.

Var och hur skaffar man sig då bäst en dator? Måste man köpa en ny eller går det att handla en billigare begagnad med bibehållen funktion? Ja, man behöver verkligen fråga sig hur datorn ska användas och vilka behov man har innan man springer i väg och köper något nytt. Ibland är det naturligtvis det bästa att köpa en ny dator och den smarte kontrollerar priser på jämförelse-sajter och kontrollerar på olika konsumentsidor vad som är bra. Ett besök på ett större varuhus där man säljer datorer och laptops är givetvis väl investerad tid. Men om man har en begränsad budget för sitt inköp, eller om man är en fattig student eller helt enkelt vill vara sparsam med sina pengar? Hur gör man då? Är det i en sådan situation bra att köpa en begagnad dator? Ja absolut! Tack vare sidor som Blocket och mresell kan man hitta prisvärda och fina datorer med mycket användarglädje och stor prestanda. Att ägna lite tid åt att sondera marknaden både för nya och begagnade datorer är en väl använd tid. Tänk på att fundera lite över vilken skärmstorlek du behöver. Är datorn tänkt att användas för att titta mycket på film eller spela spel med? Då är det nog bra att satsa på en lite större skärm. Är det viktigt att datorn är liten och lätt så att man ofta kan ha den med sig? Ja då kan det vara värt att titta på datorer med lite mindre skärmar. Som en bonus får man en längre och bättre batteritid med en mindre skärm. Oavsett vad man väljer så är det garanterat bättre än en rulle papyrus från förr.