Vilken dator ska jag köpa?

I dag har i stort sett alla en laptop eller någon form av dator. Men visst kan det vara svårt att veta vilken sort som är bäst till vad? Ska du ha datorn för att skriva, arbeta med foto eller kanske spela? Och vilka tillbehör är det bästa? Eller, är den nyare modellen verkligen bättre än de andra? Ska datorn kunna tända ljus och sätta på hemlarm, eller är den bara där för att se på film? När tekniken utvecklas så snabbt som den gör i dag är det lätt att få huvudvärk av alla dessa frågor (och fler…). Därför är här, sammanställt i form av en guide, en artikel gällande några tips att tänka på innan du köper en ny datorn. Den här artikeln kan således hjälpa dig innan du går till affären för att fråga säljaren om vilken dator du bör köpa.

Innan du kollar på vilken dator du ska köpa – några tips

Innan du börjar kolla på datorer finns det några frågor att fundera på. Först och främst är det bra att titta på bankkontot eller sparkontot och fundera på hur mycket pengar du vill lägga på din dator. Såklart finns det idag många olika avbetalningar, men beroende på ditt syfte med din dator kan det vara onödigt att lägga allt för mycket pengar på något som du kanske i slutändan inte ska använda.

Så, vad är det egentligen du ska använda datorn för? Är du kanske hobbyfotograf och vill kunna arbeta med att redigera bilder eller film i program som kräver stort datorminne och en bra stor skärm? Ja, då kanske du ska satsa på en av Apples nya Mac datorer i passande storlek som även kommer med extra minne och en extern hårddisk. Eller är det så att du är en gamer och vill ha en dator som funkar riktigt bra för att spela de nya elektroniska spelen online, då kan det vara bättre att köra på en MSI GP63 8RE-651NE Leopard från Intel, som är en av de bästa bärbara datorerna för gaming. Men, det kanske är så att du är mer intresserad av att ha en bärbar dator som inte väger så mycket och som är enkel att ta med på föreläsningar om du är student, eller på resan om du är en person som reser mycket. Ja, då kanske det är bättre att köpa en billigare variant som fixar allt det som en dator ska uppfylla men inte kosta skjortan.

Tips på märken

Innan du väl går och köper en dator är det alltid bra att kolla på några av de mest kända märkena och göra lite research. Exempel på välkända märken är Apple, Dell, Asus och Lenovo.