Laptops – några nyckelbegrepp

Att sätta sig in i terminologi vad gäller olika tekniska prylar kan vara en riktig utmaning, särskilt om man inte tidigare intresserat sig för det eller inte har något allmänt tekniskt intresse. För många är det så att de börjar läsa på och försöker sätta sig in i dessa prylar först när de är spekulanter att köpa något. Det är då inte helt lätt att hänga med och förstå skillnaden mellan olika delar och komponenter för att avgöra om det är något man behöver ha eller inte. Självklart är det svårt att välja bland en kategori saker som man inte har en aning om vad de innebär. Här ska vi reda ut några av de vanligaste begreppen.

RAM

En dators arbetsminne benämns RAM och kan vara allt från 2 GB till en bra bit uppåt. RAM-minnet avgör ofta hur bra datorn är att handskas med flera saker samtidigt. Med för lite RAM-minne riskerar datorn att bli lite slö.

Processor

Du har kanske sett klistermärken med namnet Intel eller AMD på datorn. Detta är tillverkarna av den processor som sitter i datorn. Processorns hastighet mäts i gigahertz och kan ha en eller flera kärnor. Detta är datorns hjärna och styr mycket av det som händer i olika givna situationer.

Hårddisk

Hårddisken är datorns lagringsutrymme och storleken på denna styr hur mycket du kan lagra i form av diverse filer samt installerade program och appar. En relativt ny standard av hårddiskar har benämningen SSD och dessa är mycket snabbare att läsa och skriva data än den äldre standarden. Med andra ord kan det absolut vara vettigt att satsa på en sådan, då datorn dessutom startar upp mycket snabbare.

Grafikkort

Grafikkortet kan ha stor betydelse i din dator, beroende på vad du ska ha datorn till. Kommer du ha den främst till att spela de senaste spelen, ska du se till att datorn har ett så bra grafikkort som möjligt.

ADD YOUR COMMENT