Laptops för arbete: skärmstorlek

Söker du en bra laptop att använda till ditt dagliga arbete, antingen som anställd eller som egenföretagare? Grattis, här finns det massor att välja bland. Genom att du söker en arbetsdator blir ditt sökområde ganska brett; det beror helt på dig och dina behov vad det slutliga valet av dator blir. Här är det verkligen läge att sätta sig ned och fundera vad man behöver ha. Det finns idag riktiga ”bas”-laptops som gör ett riktigt bra jobb till en liten peng. Dock är det viktigt att det kommer fungera som du tänkt dig och till det du har behov av att göra med den.

Till att börja med; vilken storlek önskas? Här menar vi primärt storleken på skärmen, men detta kommer också rent praktiskt påverka själva datorns storlek. Viktigt att tänka på är att en större dator blir tyngre och mer skrymmande. Du behöver ha en större väska till den och den kommer ta mer plats av ditt utrymme på skrivbordet. De större datorerna har vanligen en skärmstorlek om 17,3 tum. Storleken under denna är 15,6 tum, vilket brukar fungera som en bra kompromiss mellan skärmstorlek och hanterbarhet. För den som vill ha en ännu smidigare variant finns det de med 14 tum och nedåt till runt 10 tum. Vad du väljer är som vanligt en smaksak; detta har inget med datorns prestanda att göra.

Val av skärmstorlek handlar mycket om vad man använder sin laptop till. Arbetar du mycket med hemsidor och annat grafiskt innehåll kan den större skärmen vara att föredra, så du har maximal arbetsyta. Används datorn däremot till enklare, administrativa göromål som att jobba i ordbehandlare, kalkylblad eller surfa på nätet räcker det gott med en skärm på 14 eller 15,6 tum. Skärmar på 10 tum kan kännas frestande eftersom de är så smidiga i formatet, men den lilla skärmen kan bli tröttsam att titta på i längden.

ADD YOUR COMMENT