Laptops för arbete: funktioner och prestanda

I förra inlägget om laptops för arbete presenterade vi de olika storlekarna på skärm som finns och vilken praktisk skillnad dessa olika varianter gör. En arbetsdator bär man ju gärna med sig lite varstans; om inte annat så mellan hemmet och jobbet, så denna faktor är förstås viktig. Dock handlar det inte enbart om storleken, som bekant. Viktigt är också att din arbetsdator klarar att leva upp till de andra bitarna som den måste göra för att du ska ha riktig nytta av den i ditt jobb.

Här beror det väldigt mycket på vad du arbetar med. Jobbar du i princip enbart med datorn som en skrivmaskin, det vill säga ordbehandling och att skriva mail, klarar du dig med en ganska enkel modell. Lagrar du mycket filer i din dator, vilket du i och för dig ska vara lite försiktig med om du inte har backup, är det värt att titta på en variant med stor hårddisk. Samtidigt blir det allt viktigare med hårddiskar som är snabba att kommunicera och där är det verkligen rekommendabelt att välja en SSD-variant. Denna innehåller inga mekaniska delar till skillnad från de traditionella hårddiskarna, utan fungerar mer som ett minneskort eller USB-minne – fast internt.

En stor SSD-hårddisk är dock ganska dyr, så den gyllene lösningen vid ett stort lokalt lagringsbehov är här att skaffa en laptop med två hårddiskar: en som är SSD och en som är av den gamla standarden. I dessa fall räcker det med en SSD-disk på så lite som 128 GB i de flesta fall och du har då en ytterligare hårddisk på 500 MB eller 1 TB till lagring av dina filer.

Vad gäller arbetsminne i din jobblaptop rekommenderas minst 4 GB, för att datorn inte ska upplevas som slö. Arbetar du dock mycket med bilder, filmer och CAD så ska du absolut ha mer RAM än så.

ADD YOUR COMMENT