En laptop för hela familjen

Idag har de allra flesta egna datorer, mobiltelefoner och surfplattor (eller i alla fall något av dessa). Dock är det inte alla som har möjlighet att förse alla medlemmar i hushållet med varsin bärbar dator av främst ekonomiska skäl. Det är heller inte säkert att man vill att alla ska ha sin egen dator, av rädsla för att detta ska påverka familjens tid till umgänge. Av den anledningen vill vissa familjer ha en gemensam dator som familjen kan använda tillsammans; antingen för att turas om att använda den eller för att sitta vid den allihopa samtidigt. Laptopen kan då fungera som en central lagringsplats för familjens bilder, musik och filmer, alternativt som en åtkomstpunkt till dessa filer om de finns lagrade på exempelvis en NAS eller i molnet.

En del familjer ser det som en del av den värdefulla umgängestiden att tillsammans kunna sätta sig ned vid den gemensamma datorn och planera semester, titta på bilder eller kanske spela spel. När någon vill sitta ensam vid datorn för lite privat tid, sätts det enkelt upp tider för detta. På så sätt kommer man ifrån problemet med främst ungdomar som sitter timme efter timme vid datorn.

Vad för laptop är det då vettigt att välja som familjedator? Med tanke på att den potentiellt kommer användas av hela familjen samtidigt lite då och då, är det idé att satsa på en variant med större skärm. Det vanligaste här är en laptop med en skärmstorlek på 17,3 tum. Det finns ett fåtal varianter som har en skärm på över 18 tum, men dessa är främst rena speldatorer och ganska dyra. Familjedatorn kommer med stor sannolikhet inte att flyttas omkring så mycket, förutom möjligen inom bostaden, så att den är lite större och aningen klumpigare gör inte så mycket. Ska själva datorn användas till lagring av filer, bör man överväga en stor hårddisk.

ADD YOUR COMMENT

bloggie