Är en laptop alltid lösningen?

I dag är det laptops som dominerar marknaden inom både arbete och nöje. Stationära datorer har fortfarande en god position innanför gaming, där laptops inte kan leverera samma prestanda. Men för både anställda och egenföretagare är det ofta laptops som är arbetsverktyget. Frågan är om detta är det bästa valet med tanke på effektivitet, ergonomi och kostnad?

Fördelar med en laptop

Den stora fördelen med en laptop är naturligtvis att den är portabel. Det är lätt att jobba oavsett var man är och man är inte begränsad till ett traditionellt kontor. För många yrkesgrupper är det en förutsättning att ha tillgång till en laptop.

Många laptops har i dag riktig bra skärmar och prestanda som gör att det är möjligt att behandla bilder och video oavsett var du är. För enklare behov som textbehandling är nästan alla laptops tillräckligt bra.

En annan stor fördel med laptops är att du får en hel lösning i ett paket. Du behöver inte tänka på att koppla ihop en mängd olika komponenter och ledningar – du kan bara starta datorn och börja jobba.

Nackdelar med en laptop

Också för småföretagare eller egenföretagare är det viktigt med bra arbetsmiljö. Det kan både vara lönsamt och dessutom ge dig en mycket bättre arbetsdag.

Laptops har naturligtvis fördelar för arbetsmiljön men om du arbetar många timmar framför skärmen varje dag är det inte säkert att en laptopskärm är det bästa alternativet. Det kan naturligtvis vara förnuftigt att undersöka detta med enkla enkäter, men en större skärm bör nästan alltid vara bättre.

En annan utmaning med laptops kan vara tangentbordet. Inom spelvärlden är det många som föredrar mekaniska tangentbord men detta bör vara minst lika viktigt för dig som skriver mycket under en arbetsdag. Det kan göra dig både mer effektiv och förebygga att du blir sliten i armar och rygg.

För riktigt tunga arbetsuppgifter eller behov för flexibla tillbehör är också en stationär dator ett bättre och billigare alternativ. Det är naturligtvis viktigt att vara realistisk om vad dina behov verkligen är så du inte investerar i onödigt dyra lösningar.

Arbeta effektivt på flera datorer

För många kan det bästa alternativet vara att kombinera en laptop och en stationär dator. Då är det viktigt att det är lätt att byta mellan de två olika verktygen och fortsätta att jobba utan onödiga avbrott.

I dag löser sig detta ofta av sig själv då de flesta program och liknande finns som olika cloud-lösningar. Med alla dokument synkroniserade på ett ställe som Google Docs är det lätt att jobba med en uppgift på en laptop och sedan fortsätta på en stationär dator senare på dagen.

När du har två möjligheter blir det också lättare att välja den som passar bäst till det du ska jobba med.